De Menstruatiecirkel van vrouwen en afwijkingen

De menstruatie bij vrouwen kan heel veel zeggen over de gezondheid. Daarom is het belangrijk om bij te houden wanneer je voor het laatst heb gemenstrueerd, zodat je ook kan constateren als er iets afwijkends aan de hand is. Als je niet meer kan herinneren wanneer je voor het laatst ongesteld bent geweest, is het toch wel tijd om je af te vragen hoe dat nou komt. Daarom is het belangrijk dat je je menstruatiecyclus bijhoudt, zodat je merkt als er iets mis is en je er op tijd bij bent.

Door het bij te houden kom je er namelijk achter wat voor jou de normale verschijnselen zijn als je aan het menstrueren bent. Als je een periode mist, of je begint ineens onverwacht te bloeden, dan weet je dat er iets met je aan de hand is.
Nou is er natuurlijk niet altijd iets aan de hand, maar voor de zekerheid is het aan te raden wel om het bij te houden, aangezien je lichaam ook een serieus signaal kan afgeven.

Nou verschilt het per persoon en hoe oud je bent hoe lang duurt voordat je weer ongesteld wordt, meestal ligt dit tussen de 21 en 35 dagen, waarbij jongere meisjes er meestal langer over doen. Ook kan de ene menstruatieperiode verschillen van de andere. Zo kan de ene een beetje ongewoon zijn, de andere meer of minder pijn doen enzovoort.

Bedenk ook dat als je de pil gebruikt rondom de periode van menstrueren, de periode wordt gewijzigd, aangezien de pil een vorm van anticonceptie is.

Er zijn verschillende afwijking die kunnen optreden tijdens het ongesteld zijn, namelijk:

– abnormal uterine bleeding (AUB), wat betekent dat er heviger dan normaal wordt gebloed, dat er helemaal niet wordt gebloed tijdens de menstruatie of dat er tussen twee menstruatieperiode in wordt gebloed. Een op de vrouwen heeft hier last van. Dat ze zo erg bloeden dat hun dagelijks leven eronder te lijden heeft. Dit kan duiden op hormonale onbalans, structurele abnormaliteiten in de uterus of andere medische omstandigheden, zoals bijvoorbeeld bij een lever- of nierafwijking.

– dysmenorrhea, wat betekent dat de menstruatieperiode heel erg pijnlijk is. Als dit aan de hand is, moet je zo snel mogelijk een specialist opzoeken, want dan kan er iet aan de hand zijn.

– prementrual syndroom. Heel veel vrouwen hebben hier last van. Je lijdt aan dit syndroom als je door de menstruatie min of meer belemmerd wordt in je lifestyle. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in hoofdpijn, duizeligheid of gezwollen borsten.

– prementrual dysphonic disorder. Dit is veel heviger dan het prementrual syndroom en 3 tot 8 procent van de vrouwen heeft hier last van. Het kan uiteindelijk zelfs leiden tot een depressie. Verder kunnen degenen die er last van hebben angstig worden en je humeur wordt heel veranderlijk.