Sporten voor vrouwen voor dat perfecte lichaam

Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat sport voor vrouwen en mannen tegenwoordig nagenoeg gelijk is. Qua snelheid of kracht kan de sport wel verschillen met de versie van de mannen, maar dat is logisch, aangezien mannen gespierder zijn gebouwd. Wat mogelijkheden betreft zijn in de meeste sporten de kansen wel gelijk, al zijn de salarissen in verschillende sporten nog wel enorm ver van elkaar verwijderd, zoals bijvoorbeeld voetbal. Bijna tennis echter, is het prijzengeld op de grandslamtoernooien hetzelfde voor mannen en vrouwen.

Je zou dus kunnen zeggen dat we in een overgangsfase zitten, waarbij de verschillen in alle sporten zouden moeten verdwijnen tussen mannen en vrouwen (op de fysieke na dan, dat gaat nooit gebeuren). Toch is het twijfelachtig of dit ooit gaat gebeuren, of in ieder geval hoe lang dit gaat duren. Vrouwen zijn namelijk niet alleen anders gebouwd dan mannen, ook zijn ze anders qua mentaliteit. Zo zou je kunnen stellen dat vrouwen veel meer met hun uiterlijk bezig zijn dan mannen en dat sport daarom niet geschikt voor veel sporten, omdat je tijdens het sporten er vaak niet op je best uitziet.

Dat zou een typisch argument zijn van een man om te zeggen dat een vrouw niet moet sporten. Dit was al zo tijdens de Klassieke Oudheid, waar alleen sport bedreven mocht worden door mannen en vrouwen absoluut niet mee mochten doen. Dat vrouwen niet geschikt zijn om te sporten, is natuurlijk je reinste onzin, maar dat veel vrouw veel met hun uiterlijk bezig zijn en zich daarom mogelijk weerhouden van sporten, dat zou wel een reden kunnen zijn waarom vrouwen nog altijd minder sporten dan mannen.

Een Engelse universiteit heeft namelijk een onderzoek gedaan onder meisjes die niet sporten, wat daar precies de reden van is. Uiteindelijk bleek dat 75% van de meisjes niet sportte omdat ze bang waren dat ze zouden worden beoordeeld en afgerekend op hun uiterlijk. Meisjes en vrouwen zijn over het algemeen onzekerder over hun uiterlijk en lichaam dan mannen misschien, waardoor ze minder snel al sportend in het openbaar gezien willen worden.

Veel vrouwen en meisjes schamen zich voor hun lichaam, terwijl dit natuurlijk helemaal niet moet. Zij durven daarom niet te sporten, terwijl dit juist wel zou moeten. Tekenend is het voorbeeld van Mo’ne Davis die als eerste meisjes mocht pitchen in de Litlle League World Series. Zij was dus het eerste meisjes (van 13 jaar) die mocht meedoen in een honkbalwedstrijd. Na afloop werd zij geïnterviewd over een actiefoto die van haar was gemaakt. Als reactie gaf ze dat ze een gezicht trekt als een blob-vis. Daarna pas gaat ze door over haar talent en passie voor de sport.

Het is dus tekenend dat ze eerst spreekt over haar uiterlijk, namelijk over wat voor gezicht zij trekt. Op een of andere manier kijken vrouwen daar eerder naar dan naar de sport waar ze mee bezig zijn. Ook mannen kijken over het algemeen naar sportende vrouwen veel naar het uiterlijk, terwijl dit in de mannensport helemaal niet zo is. Je hoort niemand klagen over het okselhaar van Koby Bryant als hij een bal in de basket dunkt. Terwijl als dat bij een vrouw zou zijn, iedereen raar zou opkijken. Het zou natuurlijk zo moeten zijn dat dit voor vrouwen en mannen hetzelfde is, de vraag is echter of dat ooit gaat gebeuren en dat vrouwen zonder onzekerheid kunnen sporten.

Aan de andere kant zie je bijvoorbeeld in Nederland dat wel steeds meer meisjes op voetbal gaan, veel meisjes hockeyen, korfballen of gaan naar de sportschool. Dus wat betreft lijkt me dat niet zo erg, al zullen nog altijd veel vrouwen met onzekerheid daar naartoe gaan. Vrouwen zouden als sporter gezien moeten worden en niet worden beoordeeld op hun lichaam of uiterlijk of manier van bewegen.

Soorten lichamen

Je zou kunnen zeggen dat iedere sport een ander soort lichaam als gevolg heeft bij een vrouw, omdat je voor elke sport andere spieren gebruikt. Daarom hier een overzicht:

– Het tennis lichaam: Bij tennis gebruik je met name de armen, de heupen en de torso, waardoor deze onderdelen van het lichaam goed ontwikkeld zijn bij iemand die vaak tennist. Het vetpercentage ligt meestal rond de 17%.

– Het yoga lichaam: Mensen die yoga doen gebruiken vaak de spieren in de buurt van de schouder, de torso en de benen. Mensen die dit doen zijn meestal lang en lenig, omdat bij yoga de spieren worden uitgerekt.

– Het hardlopers lichaam: Bij deze sporters is het vetpercentage vaak maar 7%, zeker bij marathonlopers. Ook deze lichamen hebben vaak lange spieren, maar voor de rest zijn ze niet overgedreven gespierd omdat ze al hun gewicht ruim 42 kilometer lang moeten meedragen.

– Het wandelaarslichaam: Wandelaars gebruiken meestal veel hun armen en benen en ook wel hun torso. Stevige wandelaars, die wel 7500 stappen per dag of meer wandelen, hebben vaak een hoog tempo in hun pas en zwaaien daarbij geregeld met hun armen waardoor deze gespierd zijn.

– Het zwemmerslichaam: Zwemmers hebben meestal juist een heel sterk bovenlichaam, met in het bijzonder de borst, de rug en de schouders, maar ook de spieren bij de heupen. Wel hebben zwemmers altijd een klein beetje vet, in ieder geval meer dan hardlopers.

– Het Pilates lichaam: Mensen die veel aan Pilates doen hebben vaak een elegant lichaam en daarom ook vrij flexibel en lenig.

– Het voetballerslichaam: Voetballers hebben over het algemeen natuurlijk vaak sterke benen, aangezien daar alles zo’n beetje mee moet gebeuren: lopen, sprinten, schieten en passen. Keepers hebben vaak wel een bredere torso.
Veel vrouwen en meisjes in de wereld gaan nog altijd niet sporten omdat ze bang zijn wat men van hun uiterlijk vindt.