Obesitas en overgewicht bij vrouwen

Obesitas en overgewicht zijn medische aandoeningen waarbij het opgehoopte vet een gevaar voor de gezondheid is. Er zijn veel mensen die last hebben van klachten vanwege overgewicht. Overgewicht en obesitas vergroten onder andere de kans op hartziekten, slaapapneu en kanker. Overgewicht wordt vaak veroorzaakt door een te grote inname van calorierijke producten en een bepaalde genetische aanleg voor overgewicht. Het negatieve effect van overgewicht is voor vrouwen overweldigend. Daarom is het van belang dat vrouwen weten hoe dat behandeld moet worden.

Vatbaar voor ziektes

Vrouwen die ernstig overgewicht hebben, zijn vatbaar voor allerlei ziektes en aandoeningen. De kans op diabetes is bijvoorbeeld erg groot bij overgewicht. Al in de 6e eeuw voor Christus werd een verbinding tussen dat diabetes en overgewicht gemaakt. Ook is het bekend dat met diabetes de kans op hart- en vaatziekten veel groter is. Deze ziekten kunnen ingrijpende gevolgen hebben op je leven. Het is wel erg moeilijk voor mensen met overgewicht om hier iets aan te doen.

Observaties over overgewicht

BMI staat voor Body Mass Index, en is een manier om te meten of een persoon een juist gewicht heeft. Hoewel BMI een redelijke surrogaatmaatregel is van de algemene zwaarlijvigheid in de algemene bevolking, is de geldigheid ervan bij het meten van overgewicht minder goed bevallen bij kinderen, ouderen en gespierde mensen.

Er is ook een andere manier om uit te zoeken of je een goed gewicht hebt. De taille-omvang meten is een alternatief voor de BMI. De meting van taille-omvang is het meest gebruikte instrument bij buik vet en centrale obesitas. Als mensen constant hun omvang onderzoeken kan er een schatting gemaakt worden over de veranderingen in gewicht.

Overgewicht in relatie tot de dood

Een gewichtstoename van 10 kg sinds de leeftijd van 18 werd altijd geassocieerd met een significant verhoogde kans op sterfte in de middelbare volwassenheid. Deze resultaten suggereren dat het lichaamsgewicht direct verband houdt met de sterfte onder vrouwen van middelbare leeftijd. Slanke vrouwen hadden geen overmatige sterfte.

In een recente analyse van de Amerikaanse Kankervereniging over vroege sterfgevallen, is de sterfte lineair gestegen samen met het toenemende BMI. Dit gebeurde variërend van <19,0 tot 32 op alle leeftijden tot 75 jaar bij zowel mannen als vrouwen. Hieruit kun je concluderen dat een toename in de BMI kan bijdragen aan de vervroegde dood van een vrouw met overgewicht.

Oplossingen voor overgewicht

Omdat lichaamsgewicht voornamelijk wordt bepaald door de balans tussen energie-inname en energie-uitgaven. De energiebalans van een obees persoon moet gedurende 24 uur negatief zijn om gewicht te verliezen. Dit kan worden bereikt door het verminderen van de totale energie-inname of toenemende fysieke activiteit. Een verbetering in beide is natuurlijk helemaal goed. Zo wordt levensstijlwijziging algemeen beschouwd als het belangrijkste middel om gewicht te beheersen. Dit is ook de belangrijkste aanpak voor diabetespreventie.

Een ander aspect van het verminderen van overgewicht is veel plezier hebben. Het is belangrijk om veel lol te maken en niet te veel te stressen. Een positieve houding kan wonderen doen voor je mentale toestand, maar ook op de lichamelijke. Met een goede mindset is het mogelijk om veranderingen aan te brengen in je dagelijks leven. Het is belangrijk om vertrouwen in jezelf te hebben, ook op momenten dat het minder goed gaat.

Drie studies hebben aangetoond dat de gunstige effecten van dieet en levensstijl interventie op gewichtsverlies en diabetes preventie. Onder 577 proefpersonen met overgewicht gingen op een oefendieet en dit resulteerde in een 42% -46% daling van de progressie van overgewicht.

Dit werd ook getest jaren nadat ze met het dieet begonnen waren. Het is dus erg belangrijk om je leven om te gooien als je gezond wilt worden. Het is belangrijk om meer lichamelijke training ondergaan om spieropbouw te stimuleren en het vet af te breken. Daarnaast is het van groot belang om je eetpatroon aan te passen en een dieet te vinden dat bij jou past. Als een dieet niet goed voor jou werkt is het goed om een dieet te vinden dat beter bij je past. Het zal dan makkelijker zijn om het vol te houden.

Mensen met overgewicht

Als je zelf last hebt van overgewicht of je kent iemand die last heeft hiervan, is het misschien raadzaam om stappen te ondernemen. Als iemand in je omgeving overgewicht heeft, is het verstandig om met hem of haar te praten. Wellicht is diegene geïnteresseerd in hulp bij het verliezen van gewicht. Je kunt diegene op de hoogte brengen van de gevaren van overgewicht en helpen bij het aanpassen van zijn of haar levenswijze. Er zijn voor allerlei mensen verschillende levensaanpassingen om hun leven te optimaliseren.

Een goede gezondheid gaat vaak hand in hand met een prettige mentale conditie. Het is daarom voor iedereen van belang om te letten op hun eigen lichamelijke gesteldheid. Het kan vele ziektes voorkomen en veel mensen leed besparen. Mensen met overgewicht zijn geneigd veel eerder te sterven dan mensen zonder overgewicht.